We zijn ontzettend dankbaar met u als onze ReStart®-partner om samen te werken aan een duurzamere toekomst, waarbij we minder nieuwe grondstoffen ontginnen, we de afvalberg verkleinen en we minder CO2 uitstoten. Via ons invulformulier kunt u uw gegevens invullen, zodat we spoedig uw snijafval en gebruikte vloeren kunnen terugnemen. Na de terugname gebruiken we de vloeren om te recyclen tot nieuwe vloeren.
Waar anderen afval zien, zien wij kansen. Daarom verzamelen en recyclen we samen met onze klanten vloeren via ons ReStart®-programma. Tarkett heeft in ef jaar het equivalent van elf Eiffeltorens (115.000 ton) aan vloeren ingezameld voor het ReStart®-programma in acht recyclingcentra in Europa, Noord-Amerika en Brazilië. In 2021 maakten gerecyclede materialen vijftien procent uit van de grondstoffen van Tarkett (147.000 ton). Het doel is om tegen 2030 30 procent te bereiken.
Als we bij Tarkett zeggen dat we recyclen, blijft het niet bij woorden.
We hebben de techniek om te recyclen en het programma om materiaal terug te nemen. Nu het vloermateriaal nog. Om er zeker van te zijn dat we zoveel mogelijk zuiver materiaal terugkrijgen, geschikt voor volledige recycling, hebben we een gebruiksvriendelijke handleiding ontwikkeld voor de terugname. Hier vindt u tips en de meeste gestelde vragen over het aanmelden, verzamelen en sorteren van snijafval en gebruikte vloeren.
De bouwsector kan een belangrijke bijdrage leveren tot natuurbehoud en de gevolgen voor het klimaat beperken, aangezien deze sector verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van de mondiale broeikasgasemissies en 60-70% van het totale afval. Bij het recyclen van afval stoten we minder CO2 uit dan wanneer we nieuwe materialen ontginnen en omzetten. Het is een duurzaam alternatief voor stortplaatsen en verbranding.
Onderzoek toont aan dat de mensheid in minder dan acht maanden het aardse budget voor dat jaar al heeft opgebruikt. Voor sommige landen is dit zelfs al na een tweetal maanden. Afval recyclen tot waardevolle nieuwe materialen legt minder druk op de natuurlijke grondstoffen van de aarde.
Samen met ons hoge gebruik van gerecyclede materialen kunnen onze terugname- en recycling initiatieven via ReStart® u helpen om hogere duurzaamheidsnormen te bereiken en certificeringen voor duurzame bouwlabels, zoals LEED, WELL en BREEAM, te verkrijgen.
We krijgen veel vragen over het aanmelden van een terugname, het transport, de recyclebaarheid en kosten. Om je beter van dienst te zijn, behandelen we in de volgende slides de meest gestelde vragen rondom de ReStart®-terugname. Vind je het antwoord niet op je vraag? Stuur dan je vraag in een e-mail aan: restart.nl@tarkett.com
"Waar mogelijk proberen we als ABN AMRO onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Tijdens de renovatie van de gebouwen van ABN AMRO in o.a. Amsterdam keken we kritisch naar de selectie van duurzame producten. Voor de vloeren hebben we gekozen voor DESSO-tapijttegels van Tarkett, omdat ze na de levensduur door hen worden teruggenomen voor recycling. Hierdoor hebben ze een veel lagere CO2-uitstoot dan de vloeren die na de levensduur worden verbrand."
"Tijdens de renovatie van de campus in Utrecht hebben we i.s.m. de aannemer en Tarkett de oude vloeren middels het Tarkett ReStart®-programma kunnen verwerken. De oude vloeren worden in het recycle centrum van Tarkett in Waalwijk verwerkt tot grondstof voor nieuwe vloeren. Dit draagt bij aan de duurzaamheidsambitie die wij als bol.com hebben. Fijn om hierin samen te kunnen werken met Tarkett op het gebied van duurzaamheid."
Duurzaamheid vormt de basis in alles wat we doen. We zijn continu bezig om onze bedrijfsprocessen duurzamer te maken. Onze CO2-uitstoot hebben we tussen 2010 en 2020 al met 38% weten te verlagen en in 2030 willen we dat met nog minstens 30% verminderen (vergeleken met 2019). Bij Tarkett kijken we verder dan alleen recycling. We gaan tot het uiterste om onze eigen CO2-uitstoot te verminderen en zijn toegewijd aan Cradle to Cradle®.