TARKETT VOOR DUURZAAMHEID

Al in 1957 is Tarkett gestart met circulariteit om natuurlijke hulpbronnen te behouden.

De planeet is voor ons te belangrijk om achteruit te laten gaan. 

Bij Tarkett maken we bewuste keuzes. We overtreffen de normen voor binnenluchtkwaliteit, gebruiken gezonde materialen, verkleinen onze CO2-voetafdruk en we creëren een circulaire economie op basis van Cradle to Cradle®-principes<.  Duurzaamheid vormt de basis in alles wat we doen. We zijn continu bezig om onze bedrijfsprocessen duurzamer te maken. De CO2-uitstoot van de productieactiviteiten van scope 1 en 2 werd ten opzichte van 2019 met 41% verlaagd. In 2030 willen we dat met nog minstens 30% verminderen (vergeleken met 2019). Hergebruik en recycling is ontzettend hard nodig om deze CO2-uitstoot te verlagen én minder nieuwe grondstoffen te moeten gebruiken. 

Eiffeltoren-NL-2023

De ultieme vorm van een circulair product: Cradle to Cradle®

Het proces start met het ontginnen van grondstoffen. Vervolgens gaan de grondstoffen naar de fabriek, wordt er een product van gemaakt, het product gaat naar de winkel of naar de klant, het product wordt gebruikt en als het niet meer werkt heeft het product het einde van de levensduurfase bereikt.

Op dat punt zijn er diverse scenario's mogelijk: verbranden, naar de stort brengen, recyclen of hergebruiken. Waar veel organisaties de CO2-uitstoot enkel meten op basis van Cradle to Gate (tot het moment dat producten de fabriek verlaten) houden wij rekening met de héle levenscyclus. Bij Cradle to Cradle® wordt de gebruiks- en eindelevensduur wél meegeteld. En juist deze fase heeft een enorme impact op de CO2-uitstoot van een product.

Wanneer producten verbrand worden, gaat er ontzettend veel CO2 de lucht in. Er ontstaat een gigantische piek.

Circulariteit is dé manier om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Bij Tarkett kijken we nog verder dan alleen recycling en hergebruik. We kijken naar het hele plaatje en kiezen voor Cradle to Cradle®.

Lineair_Tarkett_2mrt

Circular selection

We hebben al onze circulaire tapijt-, linoleum- en PVC-vloeren verzameld in onze Circular Selection. Dit maakt het voor u gemakkelijk om voor circulaire collecties te kiezen. Deze producten zijn gemaakt op een duurzame en circulaire wijze; zonder afval en vervuiling.

Deze 50+ Circular Selection-collecties zijn eindeloos te recyclen. We verwerken
installatieafval en gebruikte producten in onze eigen fabriek en zetten deze om in ruwe grondstoffen voor nieuwe vloeren. We streven er continu naar om deze circulaire vloerenselectie steeds verder uit te breiden.

Meld hier uw vloeren aan

Tarkett probeert de levensduur van vloeren zoveel mogelijk te verlengen met ons ReUse Programma. Als de kwaliteit ondermaats is bekijken we of recycling in aanmerking komt. Ons terugname- en recyclingprogramma ReStart® sluit de cirkel van circulariteit. Met dit programma nemen we vloeren terug om te hergebruiken of te recyclen tot nieuwe producten.

Hiermee helpen wij u ook bij het streven naar certificeringen voor duurzame gebouwen, zoals LEED, WELL en BREEAM. 

Inmiddels heeft Tarkett acht recyclagecentra over de hele wereld, waaronder in Nederland en Luxemburg. We zijn pionier op het gebied van closed-loop recyclen voor linoleum, tapijttegels en PVC na gebruik. We recyclen niet alleen Tarkett materiaal, maar ook waar mogelijk materiaal van concurrenten.

Samen voor duurzaamheid

We weten bij Tarkett al heel lang dat het ontzettend belangrijk is om duurzaam en circulair te werk te gaan. Maar hiervoor hebben we de hulp van u, onze klanten en onze partners, nodig. Alleen samen kunnen we het verschil maken.

CO2-calculator

Onze grondstoffen worden alsmaar schaarser en onze CO2-uitstoot is groter dan de aarde kan compenseren. Samen werken we toe naar een verlaging van onze CO2-voetafdruk. Wilt u achterhalen wat de CO2-voetafdruk van uw project is? Onze CO2-calculator geeft een schatting van de voetafdruk van de vloer over de gehele levenscyclus van het gebouw.

Een CO2-voetafdruk is de totale hoeveelheid broeikasgassen (CO2) die door de activiteiten van een individu, een land of een organisatie wordt gegenereerd. We kunnen de CO2-voetafdruk van o.a. een product berekenen. Een CO2-voetafdruk van een product registreert de totale CO2-uitstoot van een product gedurende zijn levenscyclus.

Bereik hogere duurzaamheidsnormen

Samen met ons hoge gebruik van gerecyclede materialen kunnen onze terugname- en recycling initiatieven via ReStart® u helpen om hogere duurzaamheidsnormen te bereiken en certificeringen voor duurzame bouwlabels, zoals LEED, WELL en BREEAM, te verkrijgen. Bekijk ons documentatiecentrum of neem contact met ons op om de juiste documenten te verzamelen.

BEKIJK ONS DOCUMENTATIECENTRUM ⇢

LEES HIER MEER OVER HOE ONZE VLOEREN BIJDRAGEN AAN DUURZAME BOUWLABELS ⇢

Building labels-1

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Tarkett en blijf op de hoogte van de
laatste ontwikkelingen op het gebied van vloerencollecties, referenties,
evenementen, designtrends en duurzaamheid.